USA:n armeijassa asetekniikan parissa työskennellyt kenraali John T. Thompson havaitsi ensimmäisen maailmansodan aikana kannettavan henkilökohtaisen automaattiaseen potentiaalin lähitaistelussa ja ryhtyi kehittämään Thompson-konepistoolin esiastetta. Kehitettyä rakennetta ei saatu toimimaan kiväärinpatruunan kanssa, mutta sen sijaan keksintö oli omiaan .45 kalipeeriselle pistoolipatruunalle. Tämän jälkeen suunnittelu eteni nopeasti ja ensimmäinen tuotantoerä uutta asetta saatiin lähtövalmiiksi New Yorkin satamaan samana päivänä kuin ensimmäinen maailmansota päättyi Euroopassa. Aseen akuutin tarpeen loppuminen sodan mukana johti keksinnön jatkojalostukseen, jolloin siitä syntyi varsinaisen Thompsonin mukainen konstruktio mallinimellä M1921. Thompson ei ollut ensimmäinen konepistooli, mutta kenraali Thompson keksi uuden asetyypin nimen (Submachine gun). Alkuperäisen M1921-tuotantosarjan olennaiset osat valmisti Colt, mutta myöhemmät mallit mukaanlukien M1928 tehtiin kokonaisuudessaan Auto Ordnancen tehtaalla.
Konepistoolia yritettiin kaupata armeijan eri yksiköille, mutta myyntimäärät jäivät alkuun vähäisiksi ja asetta myytiin samalla myös siviilimarkkinoille. Sotilaskäytössä pistoolimallinen etukahva osoittautui alttiiksi rikkoontumiselle, joten armeijalle tarkoitetuissa aseissa se korvattiin kestävämmällä kiväärimallisella etutukilla, vaikka ase pysyikin muuten samana. Samaten tankolippaat olivat sotilaskäytössä näppärämpiä ja toimintavarmempia.
Etukahvalla ja rumpulippaalla varustettu M1921/1928 oli siten ensisijaisesti Amerikan siviili- ja viranomaismarkkinoille toimitettu ja siitä tulikin kieltolain aikaisten gangstereiden ja lamakauden aikaisten rikollisten tavaramerkki 1920- ja 1930-luvuilla. Sama ase oli käytössä myös lain toisella puolella FBI:n ja poliisien käsissä. Automaattiaseiden vapaa myyminen ilman ostajan rekisteröintiä kiellettiin USA:ssa 1936 mitä ilmeisimmin juuri Thompsoneiden huonon julkisuusimagon takia, vaikka todellisuudessa konepistooleita käytettiin rikoksissa varsin vähän johtuen suuren koon haitoista ja tarpeettomasta tulivoimaisuudesta tilanteissa joissa pelkkä pistooli tai revolveri oli riittävä. (Uusien automaattiaseiden valmistaminen siviilimarkkinoille kiellettiin USA:ssa tosin vasta 1986.)
1930-luvun loppuun mennessä Thompson oli jo USA:n armeijan yksiköiden laajemmassa käytössä. Toisen maailmansodan alettua asetta edelleen yksinkertaistettiin valmistuksen nopeuttamiseksi. Tällöin luovuttiin kompensaattorista ja piipun jäähdytysrenkaista, viritintappi siirrettiin rungon kylkeen ja takatähtäin muutettiin yksinkertaisemmaksi, mallinimike tälle miljoonien valmistusmääriin yltäneelle aseelle oli M1 ja sitä valmistettiin Auto Ordnancen lisäksi muissa tehtaissa. Palveluskäytössä M1 säilyi Vietnamin sodan alkupäiviin asti.
M1928-replikaa on saatavana sekä siviilimallisena pistooli- etukahvalla, rumpulippaalla ja kompensaattorilla varustettuna että sotilasversiona kiväärimallisella etutukilla, tankolippaalla ja normaalilla piipulla (mm. Ruotsin armeija hankki aikoinaan erän vastaavaa Thompsonia!). Kuten alkuperäisissä aseissa, myös replikoissa runko on identtinen joten kumpikin lipas sopii molempiin versioihin. Tankolippaita on saatavana myös erikseen.
- Denix replika-ase #1092
- Metalliosat kevytmetallivalua
- Aito puutukki
- Ase virittyy ja kuivalaukeaa kuten aito, laukeaa avoimelta lukolta, lipas irtoaa
- Pituus: 840mm
- Paino:
HUOM! Denix-replika-aseet on tarkoitettu ensisijaisesti koristeiksi, ei teknisiksi mallikappaleiksi. Replikoissa ei ole karkaistuja osia, joten raju käsittely ja replikoiden kuivalaukominen voi mallista riippuen rikkoa replikan laukaisukoneiston virekynnykset, jouset yms. osat.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.