1500-luvulle tultaessa pitkämiekka oli käynyt sotilaskäytössä vanhanaikaiseksi ja ylipäätään miekkojen merkitys sota-aseena oli nopeasti vähenemässä. Miekkojen kehitykseen tällä oli merkittävä vaikutus, sillä aiemmin samat miekat olivat olleet käytössä sekä siviileillä että armeijoissa, mutta nyt uusia miekkamalleja alettiin valmistaa myös nimenomaisesti siiviasiakkaita varten. Uuden ajanjakson ikonisin miekka oli Rapier, minkä kehitys alkoi Espanjassa 1500-luvun alussa ja mikä muodostui nopeasti suosituksi koko Euroopassa. Rapierista tuli olennainen osa Renessanssin ajan varakkaiden miesten asua, mikä osaltaan vaikutti Rapierien tunnusomaisen kahvarakenteen huomattavaan koristeellisuuteen.
Haarniskoimattomia vastustajia vastaan käytettäväksi pistomiekaksi suunniteltu Rapier erosi aikaisemmista miekoista erittäin kapean teränsä puolesta. Rapierin noin metrin pituinen veriuurnaton terä oli kaksipuoleinen ja teroitettu koko pituudeltaan (tai keskikohdasta kärkeen), mutta terän kapeus (< 2,5cm ) ja keveys tekivät miekasta vain hyvin rajallisesti iskuihin ja viiltämiseen soveltuvan.
Myös Rapierin kahvarakenne erosi huomattavasti aikaisemmista miekkojen kahvoista kolmiuloitteisen muotoilunsa puolesta. Aiemmissa miekoissa kättä suojaava poikkirauta (väistin) oli yksinkertainen ja kaksiuloitteinen tanko, vaikkakin toisinaan sivusuunnassa varsin pitkä. Joissakin myöhäisissä pitkämiekkamalleissa poikkiraudan sivuille oli lisätty ohuet teräskaaret, jolloin miekkaa pitelevä käsi oli suojattu myös terän litteää puolta pitkin luisuvalta vastustajan terältä. Tämä oli ensimmäinen askel kolmiulotteista koko miekkakättä suojaavaa kahvarakennetta kohti, mutta Rapierissa uusi konsepti vietiin ennennäkemättömälle tasolle. Rapierin kahvan ympärille rakennettu korimainen suoja oli kevytrakenteinen, mutta koottu useista ohuista metallitangoista, -suikaleista ja / tai -levyistä ja se saattoi olla rakenteeltaan hyvinkin monimutkainen. Rapierin kahvamalleja oli lukemattomia, yksityiskohdat tehtiin asiakkaan mieltymysten mukaan ja yleiset tyylisuuntaukset vaihtelivat ajanjakson ja alueen mukaisesti.
Rapier oli ensimmäinen menestyksekäs ja laajaan suosioon levinnyt siviilimiekka. Rapierin uudenlainen rakenne ja miekan siviilikäyttäjät synnyttivät myös aivan uudenlaisen miekkataistelutavan, eli yhden käden pistomiekoilla ilman kilpiä tai muita suojavarusteita käydyn kaksintaistelun.
Vaikka Rapier kehitettiin siviilikäyttöön, se tuli kuitenkin tunnetuksi myös useiden renessanssin ajan puolisotilaallisten kaartien aseena. Näistä kuuluisimpia olivat ranskalaiset muskettisoturit.
Rapierin valtakausi kesti 1500-luvun alusta 1700-luvun alkuun. Tämän jälkeen pukumiekkana / yläluokan miesten asusteena ja kaksintaisteluaseena alettiin suosia Rapierista kehitettyä lyhyempää, kevyempää, kahvarakenteeltaan selvästi pelkistetympää ja helpommin asutuskeskuksissa kannettavaa Small Sword:ia. Small sword levisi myös sotilaskäyttöön, joskin sielläkin käytännössä upseereiden asusteeksi varsinaisen taistelukäyttöön tarkoitetun aseen sijasta.
Small sword:ia käytetään edelleen pukumiekkana monissa armeijoissa ja alkuperäinen Rapier on edelleen käytössä Vatikaanin Sveitsiläiskaartin aseena. Rapieriin perustuvaa kalpaa ja Rapierin harjoitusmalliksi kehitettyä florettia taas käytetään urheilumekkailussa.
Classical Rapier edustaa koristeellisine kahvarakenteineen yhtä näyttävimmistä Rapierin mallityypeistä. Hiiliterästeräinen miekka on tehdaskunnossa tylsä, mutta teroitettavissa. Kahva on nahalla päällystettyä puuta, jonka pinnassa on metallinyöritys.
Miekan mukana on paksusta nahasta valmistetu metallivahvikkeinen huotra. Rapierin terän ohuuden ja pituuden takia kovat huotrat eivät olleet erityisen käyttökelpoisia. Paksusta nahasta tehty huotra on käytännössä lähes yhtä jämäkkä kuin kiinteärunkoinen huotra, mutta se joustaa tarvittaessa. Tämä oli edullista taistelutilanteissa miekan ollessa esiin vedettynä.
Tekniset tiedot:
- Kokonaispituus: 109,5cm
- Miekan pituus: 106cm
- Terän pituus: 84,5cm
- Terän leveys (5cm päässä kahvasta): 24,5mm
- Terän leveys (5cm päässä kärjestä): 18,3mm
- Terän paksuus (5cm päässä kahvasta): 4,6mm
- Terän paksuus (5cm päässä kärjestä): 4mm
- Kokonaispaino: 1492g
- Miekan paino: 1199g
- Terämateriaali: hiiliteräs
- Terän karkaisu: 45-48 HRC
- Teroitus: teroittamaton
- Veriuurna: –
- Kahvan rakenne: Full Tang, hitsattu ponsi
- Kahvan materiaali: nahalla päällystetty puu, nyöritetty metallilangalla
- Väistin ja ponsi: teräs
- Huotra: nahka + metallihelat
- Käyttökohde: näyttelykäyttö, kevyt miekkailu
HUOM! Miekka on valmistettu käsityönä, minkä johdosta miekkojen mitoissa ja painossa voi olla hieman vaihtelua; ylläolevat tiedot on otettu yhdestä esimerkkikappaleesta.
Keräilynäkökulma ja näyttelykäyttö:
Miekka on hintaansa nähden erittäin laadukas ja vastaa käytettyjen materiaalien puolesta aitoja renessanssin ajan pistomiekkoja. Miekka ei ole myöskään ”teollisesti valmistetun” oloinen kuten useat muut keskiaikaisten miekkojen replikat.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.